fbpx

Καστοριά διαμονή, αξιοθέατα και δραστηριότητες

Βρείτε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα στην Καστοριά

Η Καστοριά είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, πλαισιωμένη από 2 επιβλητικά βουνά Γράμμο και Βίτσι. Διάσημη και ως η πόλη των γουναράδων είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω από την λίμνη Ορεστιάδα.

Η παλιά συνοικία της πόλης, το Ντόλτσο με δεκάδες αρχοντικά διαδέχονται το ένα το άλλο, άλλα ερειπωμένα και ένα βήμα πριν από την κατάρρευση και άλλα αναστηλωμένα και περήφανα. Χάρη σε αυτά τα αρχοντικά αλλά και στους περίπου 70 ναούς (βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς), η Καστοριά αποτελεί προορισμό για όσους λατρεύουν την ιστορία και να ανακαλύπτουν χαμένους θησαυρούς, μελετητές, αρχιτέκτονες και διακοσμητές.

 Για τη διαμονή σας μπορείτε να επιλέξετε να μείνετε έξω από τη πόλη σε ένα ξενοδοχείο με θέα τη λίμνη και όλη τη Καστοριά ή να μείνετε σε ένα παλιό αρχοντικό-παραδοσιακό ξενώνα στην παλιά πόλη.

Σχετικά
με την Καστοριά
και τη λίμνη

Η λίμνη της Καστοριάς βρίσκεται σε υψόμετρο 620μ. Έχει σχήμα έλλειψης και τα νερά της περιβρέχουν την πόλη και είναι η ογδόη σε μέγεθος λίμνη στην Ελλάδα. Η λίμνη έχει πολλές εισροές νερού από τα δυτικά και μια εκροή στον ποταμό Αλιάκμονα.

 

Ο καλύτερος για να γνωρίσετε τη πόλη είναι κάνοντας το μικρό γύρο της λίμνης, ξεκινώντας από τη νότια παραλία και καταλήγοντας στη βόρεια.

 

Χαλάρωση και ηρεμία είναι τα πρώτα συναισθήματα που σας κατακλύζουν, καθώς περιδιαβαίνετε το στενό παραλίμνιο δρόμο. Πυκνές οξιές και θεόρατα πλατάνια οριοθετούν τη διαδρομή, δημιουργώντας ένα σχεδόν απόκοσμο σκηνικό. Η Ορεστιάδα αγκαλιάζει μια σημαντική ορνιθοπανίδα, με περισσότερα από 200 είδη, πολλά από τα οποία είναι σπάνια και επαπειλούμενα. Ντόπιοι ψαράδες στα καστοριανά καΐκια τους, τις πλάβες, συναγωνίζονται σε μαεστρία τα υδρόβια πουλιά με έπαθλο κάθε λογής λιμνόψαρα.

Από τις 6 έως τις 8 Ιανουαρίου λαμβάνει χώρα στην Καστοριά το ιδιαίτερο καρναβάλι της πόλης, τα περίφημα Ραγκουτσάρια όπου ξεκινούν την ημέρα των Φώτων και παίρνουν μέρος σχεδόν όλοι οι κάτοικοι. Οι ντόπιοι μεταμφιέζονται και οργανώνονται σε μπουλούκια. Το κάθε μπουλούκι με τη δική του ορχήστρα βγαίνει στους δρόμους πίνοντας και χορεύοντας και ζητάει κεράσματα από τους περαστικούς και τα σπίτια. Η κορυφή της γιορτής είναι η παρέλαση των μπουλουκιών, όπου μάλιστα βραβεύεται το καλύτερο.

Οικογενειακές
στιγμές

Περιηγηθείτε στις αρχοντο-γειτονιές και στα γραφικά σοκάκια της Καστοριάς

Ρομαντικές Αποδράσεις

Ρομαντικός περίπατος δίπλα στη λίμνη κάτω από τα πλατάνια


Δραστηριότητες
στη Καστοριά

Κατά τη διαμονή σας εκεί μην ξεχάσετε:

  • Να επισκεφθείτε το Δισπηλιό. Στη θέση Νησί έχει ανασκαφεί  προϊστορικός λιμναίος οικισμός που χρονολογείται από το 000 π.Χ. Δίπλα έχει διαμορφωθεί ένα εντυπωσιακό πάρκο με φυσική αναπαράσταση μέρους του οικισμού αυτού και πληροφορίες για τη ζωή των κατοίκων της περιοχής πριν από περίπου 7.000 χρόνια.
  • Να δείτε το παραδοσιακό χωριό Νεστόριο, όπου κάθε καλοκαίρι στις όχθες του Αλιάκμονα ποταμού διοργανώνεται το διάσημο River Party με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών.
  • Να επισκεφθείτε το απολιθωμένο δάσος στο χωριό Νόστιμο, ηλικίας 20 εκατομμυρίων χρόνων.
  • Να δείτε από κοντά τα Κορέστεια χωριά στα βόρεια του νομού. Αν και σήμερα τα περισσότερα από αυτά έχουν ερημώσει, ξεχωρίζουν για τη μοναδική ατμόσφαιρα και την ιδιαίτερη κατασκευή των σπιτιών τους από πλίνθους, τα ονομαζόμενα «σπίτια της λάσπης».
  • Να κάνετε σκι στο χιονοδρομικό κέντρο Βιτσίου, κοντά στο γραφικό χωριό ΠολυκέρασοΠως θα φτάσετε στη Καστοριά & πληροφορίες

Η Καστοριά απέχει 575 χλμ. από την Αθήνα (μέσω Κοζάνης) και 219 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.

Το ΚΤΕΛ Καστοριάς εκτελεί καθημερινά δρομολόγια εντός νομού και για άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Ελλάδας.

Ειδικότερα εκτελούνται δρομολόγια από και προς τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, την Κοζάνη, Το Βόλο, τη Λάρισα, τη Λαμία, τα Ιωάννινα, το Αμύνταιο και τη Βέροια.

Επίσης υπάρχει αστικό ΚΤΕΛ που εκτελεί καθημερινά δρομολόγια από και προς κοντινούς οικισμούς.

Μπορείτε να φτάσετε και αεροπορικώς μέσω Άργους Ορεστικού (10 χλμ. από την Καστοριά).

Σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την πόλη της Καστοριάς, στο Άργος Ορεστικό, βρίσκεται ο Κρατικός Αερολιμένας Καστοριάς Αριστοτέλης, ο οποίος συνδέει την Καστοριά με την Κοζάνη και την Αθήνα.

επιλεγμένα ξενοδοχεία στη Καστοριά

CALMA & SPA

Ξενοδοχείο με γυμναστήριο και spa

Κράτηση Τώρα

Orologopoulou Mansion

Ξενοδοχείο με ημιδιατροφή

Κράτηση Τώρα

ESPEROS PALACE & SPA

Ξενοδοχείο με γυμναστήριο και spa

Κράτηση Τώρα

Aroma Dryos Eco & Design Hotel

Ξενοδοχείο με Πανοραμική θέα

Κράτηση Τώρα

Paradise dosen’t have to be tropical